Forside Udskriv denne side Fronter Nakskov Gymnasiums kalender LECTIO: skema, forsømmelser, karakterer,   studieplan m.m. Sideoversigt
   
 

Du er her: FORSIDE > AKTUELT > Nyhedsarkiv

Stormflodslandet

Stormflodslandet

Den 13. november 1872 blev Lolland-Falster ramt af en voldsom stormflod. Kombinationen af usædvanligt højvande, særlig vejrforhold og menneskelige faktorer skabte en naturkatastrofe. Med en vandstand på omkring tre meter over daglig vande blev store dele af det sydlige Lolland oversvømmet. 28 mennesker døde på Lolland, 52 døde på Falster og ødelæggelserne var enorme.

Stormfloden i 1872 er omdrejningspunktet for et AT-forløb i 2b med inddragelse af historie og naturgeografi. Som en del af forløbet var klassen tirsdag den 23. oktober på ekskursion. Første stop var Gloslunde Præstegård, hvor tidligere gymnasielærer Lars Boye Petersen fremviste mindehaven og det lille stormflodsmuseum og fortalte om stormflodens hærgen i Gloslunde Sogn, der var det hårdest ramte område på Lolland. I følge Nakskov Avis fra 19. november 1872 var der ”næppe ti gårde blevet stående” i hele sognet. Ulykkerne og historierne er mange. Eksempelvis drev en lille dreng til havs på rygningen af sine forældres hus, men han blev på fantastisk vis reddet af et skib.

Næste stop var Kramnitze Pumpestation, hvor Henning Rasmussen fortalte om bygningen af det lollandske dige, pumpestations opførelse og inddæmningen af Rødby Fjord. Det 63 km lange havdige fra Errindlev til Nakskov var en direkte konsekvens af stormfloden. Diget og øens mange pumpestationer har siden sikret os mod vandet, og vi kan blot håbe, at de også er modstandsdygtige overfor de mulige effekter af den globale opvarmning. Sidste stop var Mindestenen, hvor frokosten og de mange frembragte kager blev spist. På mindestenen, som blev rejst i 1930, får man et godt indtryk af vandstanden under stormfloden.

Det var både en fagligt god og socialt hyggelig ekskursion, hvor vores spændende (lokale)historie og skønne natur viste sig fra sin bedste side, selv om det var lidt koldt.

LB


Tæller

 

© Nakskov Gymnasium og Hf - Søvej 6 - 4900 Nakskov - Telefon 54 91 43 00 - Fax 54 91 42 99 - email: gymnasiet@nakskov-gym.dk